In caz de constipatie, primul beneficiu poate apare la cateva ore dupa prima doza de Lepicol administrata, prin actiunea imediata a gelului format de fibrele de psyllium, gel care scade consistenta reziduurilor din colon si creste volumul acestora. In unele cazuri de constipatie severa e nevoie insa de 2-3 zile de administrare de Lepicol pentru a avea o prima golire „normala” ca volum si consistenta.

In caz de diaree, continutul colonului are un exces de apa, iar tranzitul este accelerat, ca urmare a efectului stimulant al factorilor care au produs episodul acut asupra peretelui intestinal. Fibrele de psyllium fixeaza apa in exces, iar gelul format neutralizeaza toxinele care au declansat episodul diareic. Administrarea singulara de probiotice, practicata uneori in cazurile de diaree, in intentia de a repopula colonul cu bacterii „prietenoase”, este ineficienta datorita evacuarii prea rapide a continutului din colon. Asocierea de culturi probiotice cu psyllium si inulina („aliment” pentru bacteriile benefice organismului) permit restabilirea treptata a vitezei de inaintare a continutului de-a lungul tubului digestiv si a echilibrului florei bacteriene din colon.

In caz de balonare, cel mai adesea cauza este un dezechilibru al florei intestinale, cu cresterea florei de putrefactie si scaderea florei normale, de fermentatie. Este nevoie de 2-3 saptamani de administrare consecventa a 20g de Lepicol zilnic, pentru a restabili echilibrul bacterian din colon.

In cazul unui colon iritabil, Lepicol reda consistenta normala a scaunelor atat in perioadele de constipatie, cat si in timpul episoadelor diareice. Mai mult, gelul format din fibrele de psyllium hidratate curata delicat colonul, fara a-l irita, asa cum se poate intampla in cazul fibrelor insolubile. Amestecul de inulina si culturi probiotice din gelul rezultat dupa administrarea Lepicol vor restabili echilibrul bacterian, protejand colonul de agresiunea germenilor potential patogeni.