1. Este Lepicol bun pentru mine?

Cel mai adesea suntem intrebati daca administrarea Lepicol este benefica in anumite afectiuni ale tubului digestiv. Trebuie sa subliniem faptul ca Lepicol este inregistrat pentru comercializare ca supliment nutritiv. Toate ingredientele sunt deci considerate principii alimentare, iar Lepicol trebuie considerat mai degraba aliment, si nicidecum medicament. Din acest motiv, Lepicol nu poate fi considerat tratament medicamentos. Utilitatea Lepicol este aceea de a mentine pe cat posibil sanatatea colonului. Ca urmare, nu putem recomanda Lepicol explicit pentru o afectiune sau alta. Puteti insa integra Lepicol in dieta dumneavoastra, dupa ce discutati acest aspect cu medicul dumneavoastra curant.

2. Este Lepicol potrivit administrarii zilnice?

Multe persoane consuma Lepicol zilnic. Deoarece este un supliment nutritiv, Lepicol poate fi consumat zilnic fara riscuri. Intrucat nici un ingredient din formula Lepicol nu este absorbit in organism, actiunea Lepicol este strict limitata in lumenul colonului. E adevarat, Lepicol poate influenta starea de sanatate, dar nu prin absorbtia vreunui ingredient care sa actioneze in vreun organ sau altul, asa cum o fac medicamentele. Pe de alta parte, poate apare intrebarea daca consumul de suplimente alimentare cu fibre, cum este Lepicol, este la fel de sanatos ca aportul de fibre prin alimentatie. Poate ca nu, ar spune scepticii, dar majoritatea oamenilor au nevoie de un aport suplimentar de fibre, pe care nu-l regasesc in alimentatia obisnuita. Critica pertinenta a suplimentarii cu fibre este argumentata de faptul ca fibrele in sine nu furnizeaza nutrienti esentiali organismului, cum sunt antioxidantii, mineralele si unele vitamine. Din acest motiv, prima alegere trebuie sa fie o dieta bogata in legume si fructe proaspete, nepreparate.

Daca insa nu reusiti sa va corectati dieta astfel incat sa aveti un aport suficient din toate elementele necesare unei alimentatii echilibrate, in ceea ce priveste aportul de fibre Lepicol este un supliment binevenit.

3. Am constipatie cronica si iau frecvent laxative. Poate fi Lepicol util?

Renuntati treptat la laxative! Daca obisnuiati sa consumati laxative pentru constipatie cronica, reduceti treptat doza acestora, si administrati Lepicol in dozele recomandate. Doar daca apare diareea puteti opri consumul de laxative si continuati administrarea de Lepicol.

4. Lepicol modifica absorbtia alimentelor?

Nu, ingredientele Lepicol nu interactioneaza cu principiile nutritive si nu modifica activitatea enzimelor digestive. Lepicol traverseaza pasiv etajele tubului digestiv pana in colon, unde actioneaza asupra placii mucoide, a florei si asupra reziduurilor.

5. Cum interactioneaza Lepicol cu medicamentele?

Lepicol contine ingrediente considerate „benigne”, astfel ca, nefiind absorbite, nu interactioneaza cu medicatia dumneavoastra curenta. Oricum, inainte de a lua Lepicol, daca sunteti sub tratament cronic, consultati medicul dumneavoastra curant. Daca aveti acordul medicului pentru administrarea Lepicol, faceti o pauza de minim 30 minute intre medicatie si Lepicol. E posibil ca unele medicamente prescrise sa fie administrate dupa masa, in acest caz luati Lepicol cu 30 de minute inainte de masa si medicatia dupa. Pentru medicatia ce se administreaza inainte de masa, pauza de 30 minute intre administrarea Lepicol si apoi medicatia (sau invers) este suficienta pentru a fi sigur(a) ca ingredientele Lepicol nu modifica absorbtia medicamentelor.

6. Am suferit o operatie abdominala si am probleme de tranzit. Pot incerca Lepicol?

Lepicol poate avea o actiune benefica si daca ati suferit o interventie chirurgicala (de exemplu, la colecist). Este obligatoriu insa sa consultati medicul dumneavoastra curant pentru a evalua beneficiile unei cure cu Lepicol, si pentru a va stabili doza si durata curei cu Lepicol.

7. Poate fi administrat Lepicol in sarcina si alaptare?

Lepicol poate fi administrat fara riscuri in perioada sarcinii si alaptarii. Oricum, cereti sfatul medicului dumneavoastra curant in aceasta situatie.

8. Amestecul Lepicol cu apa e neplacut, nu-l pot inghiti. Ce sa fac?

Incercati cu iaurt/sana, lapte sau suc de fructe.

9. Poate fi utilizat Lepicol la persoanele cu diabet?

Cercetari efectuate in SUA au aratat ca fibrele din Lepicol (psyllium) administrate inainte de masa pot incetini sau chiar reduce absorbtia glucozei din alimente. Desi acest efect poate fi considerat benefic, discutati cu medicul diabetolog despre Lepicol pentru a va asigura de controlul adecvat al glicemiei.